Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 2004 yılında kurucu öğretim üyesiyle, 2005-2006 Öğretim Yılı Güz Yarıyılında ise öğrenci alarak faaliyete geçmiştir.
Bölümümüzde 4 yıllık lisans programı uygulanmaktadır. Bu programda Tarihî ve Çağdaş Türk Lehçeleri, Yeni Türk Edebiyatı, Türk Halk Edebiyatı, Eski Türk Edebiyatı alanlarında dersler okutulmakta, Türk Dili ve Edebiyatının tüm evrelerine yönelik araştırma ve eğitim yapılmaktadır.
Bölümümüzde Eski Türk Dili, Yeni Türk Dili, Eski Türk Edebiyatı, Yeni Türk Edebiyatı, Türk Halk Edebiyatı olmak üzere 5 ana bilim dalı vardır.
Üniversitemizin Lisansüstü Eğitim Enstitüsü bünyesinde, Türk Dili ve Edebiyatı ana bilim dalı doktora programı ile Türk Dili ve Edebiyatı, Yeni Türk Dili, Yeni Türk Edebiyatı olmak üzere üç alanda tezli yüksek lisans programı yürütülmektedir.
Vizyon ve Misyon
Bölümümüzün vizyonu; Türk dili, Türk kültürü, Türk edebiyatı kısaca Türklük bilimi sahasında ülkemizdeki seçkin ve saygın bölümler arasında yer almaktır.
Bölümümüzün misyonu; başlangıçtan günümüze kadar Türk Dili ve Edebiyatı alanına giren metinleri edebî ve filolojik olarak değerlendirmek; bu ürünlerin, Türk kültürünün oluşum ve gelişimindeki yerini öğrencilere akademik düzeyde öğretmek; öğrencileri Türk Dili ve Edebiyatı hakkında kapsamlı bilgilerle donatarak onların ülkenin ihtiyaç duyduğu bilim insanı, uzman ve öğretmen olarak yetişmelerini sağlamaktır.
Bölüm Olanakları
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, dil ve edebiyat bilgisine sahip, alanında uzman 6 Profesör, 8 Doçent, 5 Doktor Öğretim Üyesi ve 1 Araştırma Görevlisi ile eğitim-öğretim işleyişinin yanında akademik faaliyetleri de yürütmektedir.
Bölümde projeksiyon ve bilgisayar donanımlı derslikler ve çalışma salonları bulunmaktadır. Bölüm öğrencileri merkez kampüste yer alan ve 113.000’in üzerinde basılı eser, 308.000’in üzerinde e-kitap, 59.000’in üzerinde e-dergi, 6 adet basılı dergi, 11.681 adet ciltli dergi kaynağına sahip Prof. Dr. Fuat Sezgin Kütüphanesinden yararlanabilirler.
Ayrıca bölüm öğrencilerine Erasmus, Farabi, Mevlana öğrenci değişim programları aracılığıyla farklı akademik ve kültürel deneyimlere katılma imkanı sunulmaktadır.
Kariyer Fırsatları
Bölümümüz mezunları basta Millî Eğitim Bakanlığı olmak üzere çeşitli özel eğitim-öğretim kurumlarında öğretmenlik yapabilmektedir. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı ve çeşitli Bakanlıklarda, TRT’de, özel radyo ve televizyon kuruluşlarında, Türk Dil Kurumunda, kamu ve özel kurumlara bağlı arşivlerde, kütüphanelerde görev alabilmekte, gazete ve dergilerde yazar, editör olarak çalışabilmektedir.